Extended Event Kavramı, Nedir, Profilerden farkı nedir ?
Veritabanını kim yarattı ? Kim Sildi ? Sql servera kimler giriş yaptı , giriş yapıldıysa hangi tarihte hangi zamanda bağlandı ? Eğer bu soruları soruyor iseniz bu gibi soruların cevaplarına ihtiyaç duyuyor iseniz bu durumda Extended Event kavramıyla karşı karşıyasınız demektir. Aynı zamanda Extended Event ile sql sorgularınıda analiz edebilirsiniz.
Extended Eventte 4 adet ayrı bileşen vardır. Bu bileşenler Package, Target, Engine, Session bileşenleridir .
Peki bu işlemleri Profiler ile yakalayamaz mıyız ? Evet, benzer işler yaparlar ancak Extended Eventler daha az kaynak tüketimiyle profilerdan biraz daha öne çıkarlar, Bunun dışında bir veriyi filtreleyeceğiniz zaman profilerda önce işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir ondan sonra bir filtreleme işlemi yapılır, bu noktada da aralarında bir farklılık oluşmaktadır.
Extended Eventler Management menüsü altında bulunmaktadır.
Göreceğiniz üzere Extended Eventler Sessionlardan oluşur , bir işlemi takip etmek için Sessionlar yaratırız. Yeni bir session yaratmak için Session sekmesine sağ tıklayıp New Session Wizard ile kuruluma başlayabiliriz.
Örnek bir session yaratalım ve veritabanını kim oluşturdu kim sildi bir bakalım. Session sekmesine sağ tıklayıp New Session Wizard diyelim çıkan ekranda Session Name ile bir session adı verelim , burada daha sonrada görünce anlayacağınız bir isim vermeniz tavsiye edilir. Start the event session at server startup bu seçeği işaretlerseniz server her başladığında session aktif hale gelecektir. Çıkan ekranda template kullanmadan geç değimizde ekrana tüm event kütüphaneleri listelenecektir.
Burada işimize yarayacak eventleri seçerek yan bloğa atıyoruz , veritabanı işlemleri için database_created,database_stopped, database_started, database_droppedi atıyorum. Burada tıkladığınız eventin ne işe yaradığını alttaki bölmelerden görebilirsiniz. Next diyip ilerliyoruz Field ekranı çıkmakta burada istediğiniz fieldleri seçebilirsiniz. Şimdilik database_name,database_id, username fieldlerini seçip ileri diyorum, ve Filter sekmesine gidiyoruz. Burada seçeceğiniz Fielda istediğiniz operatörü seçip filtre verebilirsiniz.
ileri deyip devam ettiğimizde kayıtların nerede saklanacağını belirtiyoruz Fiziksel bir yol seçiyoruz, ben burada Save data to a file for later analysis seçeneğini seçiyorum burada dosyamınız maksimum erişebileceği boyutuda belirtebiliyoruz. Next deyip son bir seçimlerimizin özetini gördikten sonra herhangi bir değişiklik yapmayacak isek Finish diyerek işlemi bitiriyorum ve sessionumuz oluştu oluşan Session üzerine sağ tıklayıp Start Session diyoruz.
Tesr amaçlı yeni bir veritabanı yaratıyoruz ve tekrar oluştuduğumuz veritabanını siliyoruz. İlgili işlemden sonra Sessiona sağ tıklayıp Watch Live Data der iseniz oluşan hareketlerin loglarını görebilirisinz. İlk kez çalıştırdıysanız biraz bekletebilir.